Studier

Gällivares nya gymnasieskola, Kunskapshuset, togs i bruk HT- 20. Här finns ett brett utbud av utbildningar att väja bland. Hos oss studerar skidgymnasieeleverna under fyra år. Det ger bra möjligheter att kombinera elitidrott med gymnasiestudier.

En dag på skidgymnasiet med Lisa

Lisa Ingesson, Åk 4 Ekonomiprogrammet

Berträtta om hur en vanlig dag på skolan kan se ut? 

En vanlig dag i skolan brukar jag stiger upp någon gång mellan 6.45-7.00. Jag äter frukost, tar på mig träningskläder och eventuellt fixar skidor eller liknande för att sedan ta mig till träningen som oftast börja 8.00. När träningspasset är klart är det en snabb dusch som gäller för att sedan så fort som möjligt ta sig till matsalen och äta lunch.

Efter lunchen väntas en eftermiddag i skolan och det kan variera allt ifrån 1 till 3 lektioner på en eftermiddag. I mitt schema hinner jag för det mesta med att träna ett eftermiddagspass men det varierar från vecka till vecka beroende på hur mitt träningsschema ser ut.

Efter skolan eller den eventuella träningen är det återigen en snabb dusch som gäller för att sedan äta middag. När jag ska träna två pass brukar jag ha förberett middag, oftast matlådor så att jag får i mig mat hyfsat snabbt efter avslutat träningspass. Om jag inte har ett eftermiddagspass inplanerat brukar jag ta det lugnt ett tag när jag kommer hem från skolan för att sedan börja med middagen. Jag brukar passa på att laga ”storkok” när jag inte ska träna på eftermiddagarna för då har jag oftast gott om tid så att jag kan få rester till kommande dagar.

Efter middagen brukar jag antingen ta det lugnt och bara kolla på TV eller sätta mig ner och plugga beroende på hur mycket skoluppgifter jag har. Sedan är det dags för kvällsfika senare på kvällen för att därefter krypa ner i sängen och sova.

Vad är det bästa med att kombinera elitsatsning och gymnasiestudier på Gällivare skidgymnasium?

Det bästa med att kombinera elitsatsning och studier är att jag verkligen får tid att lägga ner 100 procent på både träningen och skolan. Eftersom vi har valt att gå på ett skidgymnasium betyder det också att vi går 4 år och det är verkligen en stor fördel eftersom allt vi ska hinna med i skolan är uppdelat i fyra år i stället för tre år.

Sedan måste jag också rikta en stor eloge till lärarna här i Gällivare för de är så förstående att vi ibland är borta från skolan med tanke på tävlingar och träningar. Kommunikationen med lärarna fungerar så himla bra och det finns en lösning på allting. Detta gör att vi kan lägga stor vikt på elitsatsningen och inte behöver oroa oss över skolan när vi till exempel är borta på tävlingar.

Jag som går ekonomiprogrammet har haft det väldigt lugnt i skolan under alla mina fyra år vilket har gjort att jag kunnat satsa mycket på längdskidåkningen.

 

En dag på skidgymnasiet med Walter

Walter Helldén, Åk 3 Naturvetenskapsprogrammet

Berträtta om hur en vanlig dag på skolan kan se ut? 

En vanlig dag börjar med träning kl 8.00. Då samlas vi i skolan för att ha en samling och genomgång av träningspasset. Efter samlingen går vi en kort promenad till Kommunrundan, och åker sen via anslutningsspår till Hellnerstadion. Där erbjuds det oftast teknikfilmning och feedback från tränarna. Vid intervaller så filmas alla på olika ställen utefter banan, men om det är lättare träning är det upp till var och en att vilja ha teknikfilmning, så då får de som vill gripa tag i en tränare. Träningen avslutas antingen uppe på Hellnerstadion med att vi elever får skjuts tillbaka till stan, eller att vi tar skidspåret hem. Efter träning och dusch är det dags för lunch i skolmatsalen där det enligt mig erbjuds väldigt god och bra mat allt som oftast. Efter en oftast lång lunch, där alla sitter tillsammans och pratar, är det dags för lektioner. Då brukar det vanligtvis handla om 2-3 lektioner innan skolan slutar för dagen.

Vissa av de äldre eleverna tränar ett eftermiddagspass efter skolan, medan andra vilar. Alla lagar sin egen mat, men oftast lagas den i grupper så man slipper laga mat själv.

Efter middagen är det ofta någon kvällsaktivitet ibland gruppvis, men ibland även hela gruppen. Det kan till exempel vara pulka, fotboll eller brädspel. OBS, oftast inte uteaktiviteter när det är kallare än -30 😉

Vad är det bästa med att kombinera elitsatsning och gymnasiestudier på Gällivare skidgymnasium?

Det bästa är att jag kan både satsa fullt på skolan och på längdskidåkningen, utan att de hämmar varandra. Det skulle inte vara möjligt utan stödet och förståelsen från lärare och tränare, samt den anpassade studietakten på fyra istället för tre år. Att jag tar studenten ett år senare än vid treårigt gymnasium gör absolut ingenting, jag hade gärna fortsatt ännu fler år på skidgymnasiet!