Gällivares nya gymnasieskola, Kunskapshuset, togs i bruk HT- 20. Hos oss studerar skidgymnasieeleverna under fyra år. Det ger bra möjligheter att kombinera elitidrott med gymnasiestudier.
Jesper Jakobsson, Åk 3
Samhällsvetenskapsprogrammet
En vanlig dag på skolan:
En vanlig dag kan börja med träning klockan 8.00. Då har vi en samling på skolan där en genomgång av träningspasset sker. Efter samlingen går vi en kort promenad till kommunrundan, där vi startar passet. Från kommunrundan har vi möjligheten att välja om vi vill åka upp mot Hellnerstadion på anslutningsspår eller runt kommunrundan. (Beror på passets syfte). Under A1 passen erbjuds aktiv teknikfeedback från tränarna. Under intervall- och impulspassen sker filmning på olika partier, under de lättare träning är det upp till var och en att be om teknikfilmning. Träningarna avslutas oftast på kommunrundan där passet startade. Efter träning och dusch är det dags för lunch i skolmatsalen. Under lunchen sitter alla tillsammans och pratar. Lunchen som serveras ger oss tillräckligt med energi för att återhämta oss från passet samt för att orka med resten av dagen. Efter en oftast lång lunch, är det dags för lektioner. De brukar oftast handla om 1–3 lektioner innan skolan slutar för dagen.
Vissa av de äldre eleverna tränar ett eftermiddagspass efter skolan, medan andra vilar. På kvällen kan det vara någon typ av kvällsaktivitet ibland gruppvis, och ibland hela gruppen. Det kan till exempel vara pulka, fotboll eller något lugnare.
Det bästa med att kombinera elitsatsning och gymnasiestudier på Gällivare Skidgymnasium?
Det bästa är att jag ges möjlighet till att kunna satsa fullt ut både på längdskidåkningen och skolan, utan att de hämmar varandra. Det skulle varit tufft utan stödet och förståelsen från skolan, lärarna, tränarna, samt den anpassade studietakten på fyra i stället för tre år. Att studera ett år extra gör absolut ingenting, eftersom jag får göra någonting som jag gillar under skoltid.
Biljardbordet i elevcaféet är en trevlig samlingspunkt där eleverna kan koppla av mellan lektioner och träningspass.
Diana Söderberg, Åk 4
Naturvetenskapsprogrammet
En vanlig dag på skolan:
Dagen inleds ofta med ett gemensamt träningspass kl. 8. Då är det uppstigning ungefär 1h innan det och sedan antingen en lugn promenad på 5 minuter till samlingen på skolan, eller en spurt beroende på hur länge jag dragit mig i sängen på morgonen. Tur är det i varje fall att elevboendet är så nära skolan! Efter genomgång av pass bär det av mot skidspåret som är beläget i princip bredvid skolan. Beroende på om det är ett långt pass eller ett intervallpass avgörs var vi väljer att åka. Antingen upp mot Hellnerstadion för hårdare pass där terrängen är mer utmanande, eller den mer flacka Kommunrundan för lugnare A1 pass. På passen har vi hjälp av våra tränare som hjälper till med filmning och feedback för att förbättra vår teknik.
Efter träningen vandrar jag tillbaka till elevboendet för en snabb dusch och sedan en gemensam promenad med mina kompisar till matsalen. Där serveras det alltid väldigt god mat (enligt de flesta) med en salladsbuffé och alltid flera alternativ. Därefter börjar skolan på riktigt enligt mig när alla “vanliga skolämnen” sätter i gång. Vanligtvis har jag väldigt luftigt schema nu i fyran, jag har 6 lektioner på en vecka och som mest hela 2 (!!) lektioner på en dag. På lektionerna har vi väldigt kompetenta och trevliga lärare som är förstående med att vi är på resande fot en stor del av året vilket är väldigt tacksamt! Efter lektionerna går jag tillbaka till mitt rum på elevboendet där jag antingen tar en nap, gör skolarbete, kollar på serier eller döskrollar på sociala medier.
Sedan är det allt som oftast ytterligare ett pass som står på schemat på eftermiddagen. Då är det först lite mellis som ska förtäras och sedan bär det antingen av mot gymmet eller ut i spåret ytterligare en gång. Oftast med en kompis i sällskap eller med hörlurar med en mysig bok, podd eller musik.
Efter passet så kommer jag hem och njuter då oftast av en lite längre och varmare dusch. Jag klär på mig myskläder och gör sedan antingen en snabb middag eller tar fram en matlåda för att sedan sätta mig ner och avnjuta måltiden tillsammans med mina vänner. Efter middagen så är det dags för kvällsaktivitet och då beroende på hur pigg jag och alla andra är avgörs kvällen. Det kan vara allt från pulkaåkning på dundret, fotboll eller något annat fartfyllt, till sällskapsspel, bakning eller något annat lugnare.
Efter det är det dags att varva ner och då tar jag med mig mitt kvällsfika till mitt rum och kollar på något mysigt under tiden jag äter. Sedan gör jag allt i min makt för att försöka gå och lägga mig i tid (vilket oftast skiter sig) för att få till minst 8h sömn för att få så bra återhämtning som möjligt.
Det bästa med att kombinera elitsatsning och gymnasiestudier på Gällivare skidgymnasium?
Jag skulle lätt säga att det är just det att man kan få de bästa möjliga förutsättningarna för att bli en så bra skidåkare som möjligt i Gällivare. Jag har all tid och allt stöd jag kan tänka mig genom att jag går fyra år på gymnasiet och har otroligt kompetenta tränare och lärare på skolan. Jag har även så fina vänner som brinner för samma sak som jag och som ger både glädje i vardagen men även bidrar med sparring på träningar som får mig att kämpa det där lilla extra som behövs på träning. Kombinationen av elitsatsning och studier på Gällivare skidgymnasium har sammanfattningsvis bidragit till att jag har upplevt de roligaste åren i mitt liv samtidigt som jag har kunnat satsa fullhjärtat på både skola och min skidåkning.